Snart hemma!

Nu är det typ 10 dagar tills jag landar i Sverige, så jag är typ glaaad :)

Dock så är mitt kamerabatteri trasigt, så jag hoppas att jag kommer kunna låna en kamera och ta massa bilder från skolan, har inte riktigt haft chansen att göra det hittills.

Sen så verkar det som att jag ändå kommer plugga i USA i februari nästa år, men samtidigt kanske det vore skönt att vara i Sverige ett tag. Tror att jag väntar med att bestämma mig tills jag kommer hem. Ska ju söka stipendier också, det kommer kosta mig typ $20,000 per år, så vore najs att få lite sponsring.

Det var väl allt för nu, ha det gött allesammans!

Chipembere Preschool

Här kommer uppdateringar om byggandet av Chipembere Preschool (Förskolan Noshörningen), nu så är väggarna uppe och nästa steg är att fixa taket.

Det som eran donation försett oss med är 50 påsar med 50 kg cement vardera, 30 ark av korrugerat stål och träbjälkar för taket, 3 dörrar med lås, stegar, spik, en vattentunna samt transport av materialen. Av de pengar som återstår så kommer vi köpa färg och kalk för väggarna.
Byggnaden är 9x7 meter och har ett klassrum på 7x7 meter, ett förråd på 2x3,5 meter samt ett kontor på 2x3,5 meter. Ingången är åt öster, för er som är intresserade.
Pengarna räckte även till att stödja två andra förskolor med 25 påsar med 50 kg cement till vardera skola.



Jag vill också ge ett stort tack till Shake Stevens (bredvid mig på bilden) som jobbar med oss volontärer att hjälpa dessa förskolor. Han är ensam ansvarig för att ta oss volontärer till 20 olika förskolor.
Ordföranden i förskolans styrelse, Lucias Ching'anda, har varit ledaren för detta byggnadsprojekt på platsen, han har engagerat människorna i byn och lagt ner mycket tid och energi på detta arbete.
Thomas Bwanali är byggmästaren och han, liksom alla andra, har jobbat gratis för att bygga denna förskola. Utan hans hjälp hade det inte varit möjligt att göra detta arbete så professionellt som det har blivit gjort.
Chief Tanganiyka, hövdingen för byn där förskolan byggs, har också gett ett väldigt gott stöd och motiverat människorna att hjälpa till på sina lediga dagar med att gjuta tegelstenar, samla vatten och så vidare.

Sist, men inte minst, så vill jag ännu en gång tacka alla ni människor i Sverige som donerade pengar vilket gjorde detta projekt möjligt. Ni har gjort en fantastisk insats och tagit del i att utveckla Malawi. 73 barn är registrerade i denna förskola och nu så är det möjligt för dem att vara inuti denna byggnad när regnperioden kommer i november, så att de kan fortsätta med undervisningen.

Zikomo kwambiri (Tack så mycket på Chichewa, språket dessa människor talar).

Jobb

Sitter och skriver lite på mitt CV, eftersom det är dags att söka jobb så fort jag kommer hem!
Samt skaffa körkort, blev ju lite avbruten av mitt volontärande mitt i körkortet.

Ser fram emot att få komma ut i svenska arbetslivet lite innan jag sticker till USA för att plugga, vilket förmodligen kommer bli augusti 2009 (för sent att söka till januari). Det känns även bra att jag har rätt stabila erfarenheter från min vistelse i Malawi, speciellt att jag organiserat byggandet av en förskola :)

Ska förresten till den förskolan imorgon med de sista materialen och ta lite bilder, så att jag kan lägga upp några här och skicka till de som donerade pengar så generöst! Alla ni som gav något ska veta att ni gjorde stor skillnad, bara 100 kr var tillräckligt för att köpa 50 kg cement här i Malawi.

Samtidigt så beror mycket också på dem. Människorna i byn där jobbar utan att få något betalt med att bygga förskolan, fastän de också behöver ta hand om sina majsfält och har andra jobb. Det är något som också hjälper dem att utvecklas, för de bevisar för sig själva att de kan förbättra sitt samhälle. Om jag bara hade anlitat någon så hade de suttit och väntat på att skolan skulle bli klar och sen skulle de sitta och vänta på nästa förbättring.

Detta gäller inte bara människorna här i Malawi, utan det gäller alla människor. Man måste helt enkelt ta ansvar för sitt eget liv och för sin egen lycka. Man kan inte bara sitta och vänta på att saker ska bli bra och på att någon ska komma och hjälpa en, utan man måste våga ta tag i sitt liv och tänka efter vad man egentligen vill och sen göra det. Om det är något som gör en olycklig så är det ens eget ansvar att göra något åt det.

Jag upprepar det en gång till:
Ta tag i ditt liv, för ingen annan kommer göra det åt dig

Önskelista!

If there's still some english-speaking people reading this blog, please tell me, because from now on I will go back to writing in swedish.

Sitter vid min egna dator för en gångs skull så har å, ä och ö :)
Tror ändå inte att det är alltför många engelsk-talande människor som läser denna blogg.


I alla fall, tänke lägga upp en önskelista, eftersom min födelsedag börjar närma sig (det är 26 november för er som undrar).

- En bra ryggsäck (min trogna markkontoret-ryggsäck faller isär just nu)

- Böcker av Jean M. Auel (har läst de tre första, så från nr 4 och uppåt)

- En ny bärbar dator (sorry datorn, men du är gammal och trött)

- Bra filmer (alltså, kvalité, nåt som går att njuta av)


Fler önskningar kommer nog upp senare.
När det gäller mina framtidsplaner så har jag tänkt att gå utbildningen "Sustainable Living", men kanske kommer börja i augusti istället för januari, eftersom universitetet vill att man ansöker 1 oktober senast för vårterminen. Det känns inte helt fel att ha några fler månader i Sverige faktiskt, då får jag lite mer tid till att söka stipendier osv.
Jag har också lyckats klura ut vad jag vill jobba med. Vill bli arkitekt av något slag, en grön sådan. Funderar på landskapsarkitekt, alltså en sån som planerar hur byar ska byggas och sånt där.

Har ju redan börjat med såna grejer här i Afrika, genom att bygga en förskola samt dessa firewood saving stoves (orkar inte översätta) och det är ett jobb som känns tillfredsställande för mig.

Nu så är det dags för mig att gå, ser fram emot att få träffa er alla!

RSS 2.0